Fjernsyn for viderekomne: 16:9’s udsolgte bog kan nu downloades gratis

I 2011 udkom Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier, som var den første bog i serien 16:9 bøger. Fjernsyn for viderekomne var også den første bog på dansk om den renæssance, som tv-serien fik i starten af det 21. århundrede, og bogen blev omtalt og anmeldt i en række danske medier – blandt andre DR, TV 2, Berlingske, Jyllands-Posten, Politiken, Weekendavisen, Information og Kristelig Dagblad.

Bogen blev en succes blandt studerende, undervisere og andre serie-interesserede, og på redaktionen er vi stolte af den klassiker-status, som bogen har opnået – så vidt det nu kan lade sig gøre for en dansk fagbog.

Fjernsyn for viderekomne endte ret hurtigt med at blive udsolgt fra forlaget, og her næsten 10 år senere får vi fortsat henvendelser om bogen fra interesserede læsere. Derfor har vi besluttet at udgive bogen fra ende til anden her på siden, hvor den kan downloades kvit og frit for alle.

Enten kan du hente hele bogen som en 305 sider lang PDF – eller du kan downloade de enkelte kapitler som separate PDF-filer længere nede på denne side. God fornøjelse og læselyst!

Download hele bogen: Fjernsyn for viderekomne (305 sider, 2 MB).


Bogens bagsidetekst

De ryger, drikker og horer. De fremstiller narko, udøver vold og har lemfældig omgang med liv og død. Alligevel er de sært tiltrækkende. De moderne amerikanske tv-serier befolkes af en række karakterer, vi ikke traditionelt forbinder med amerikansk tv. Fra HBO’s Tony Soprano til AMC’s Walter White og Showtimes Dexter.

Med opblomstringen af diverse kabelstationer indledtes der i 1990’erne en ny guldalder for amerikansk tv-dramatik. Det brede publikum blev gradvist erstattet af nichepublikummer, og mainstream-serier blev udkonkurreret af en skæv og grænsesøgende tv-dramatik. Med serier som The Wire, Breaking Bad, Mad Men og Lost er amerikansk tv trådt ind i en ny æra præget af komplekse fortællestrategier, virtuose stilgreb og vidunderligt fejlbarlige karakterer.

Fjernsyn for viderekomne behandler en række af tidens centrale amerikanske tv-serier og byder læseren indenfor i et amerikansk tv-landskab, der har ændret sig mærkbart. Det er ikke bare tv, men TV at its best.


Indhold

Forord: TV or not TV (PDF)
Af Henrik Højer, Jakob Isak Nielsen & Andreas Halskov


Del 1. På sporet af det nye

Det er da tv? – den amerikanske tv-series udvikling fra antologi-tv til ikke-tv (PDF)
Af Henrik Højer

Indledningens kunst – den moderne titelsekvens (PDF)
Af Andreas Halskov

Dramedien som genre – fra livsstilsserie til krisefortælling (PDF)
Af Helle Kannik Haastrup


Del 2. Premium cable

Premium cable (indledning) (PDF)

The Sopranos – tv-guld og gangsterarv (PDF)
Af Anne Hammerich Graversen

Six Feet Under og moderne transgressions-tv (PDF)
Af Andreas Halskov

Listen carefully – The Wires opgør med politiserien (PDF)
Af Anne Gjelsvik & Jørgen Bruhn

”Welcome to fucking Deadwood” – fortælling, sprog og krop i verdens
vildeste wester (PDF)

Af Palle Schantz Lauridsen

Scorsese on the Boardwalk – gangster-tv med havudsigt (PDF)
Af Edvin Kau & Steffen Moestrup

Dexter – TV at its best (PDF)
Af Troels Jacob Hundtofte


Del 3. Basic cable

Basic cable (indledning) (PDF)

Nip/Tuck og forskønnelsens kultur (PDF)
Af Andreas Halskov

Rundt om Mad Men (PDF)
Af Jakob Isak Nielsen

Splittet til atomer – om Breaking Bad (PDF)
Af Jan Oxholm


Del 4. Broadcastnetværk

Broadcastnetværk (indledning) (PDF)

Lost – en postmoderne blindgyde (PDF)
Af Jacob Ludvigsen

Teen-Noir – Veronica Mars og den moderne ungdomsserie (PDF)
Af Michael Højer

Friday Night Lights – imellem amerikansk drøm og virkelighed (PDF)
Af Kenneth McNeil


Appendiks: Bogens bidragydere (PDF)

Fjernsyn for viderekomne er redigeret af Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer.

  • Udgivet 24.11.2011
  • Turbine
  • 304 sider
  • Paperback, farver
  • ISBN 978-87-7090-708-8

I kølvandet på bogen udgav 16:9 i sin tid et såkaldt virtuelt appendiks med yderligere materiale.


Omtaler af Fjernsyn for viderekomne

“Spillefilmen er i de senere år blevet indhentet og nærmest omringet af en tæt strøm af fremragende tv-serier, som har givet os en række fascinerende fiktionsuniverser. Her er en bog som på overbevisende facon forklarer, hvorfor det i dag er i tv-serierne, det sker.”

Jørgen Leth, filminstruktør og forfatter


Fjernsyn for viderekomne leverer analyser af væsentlige serier og genrer, set i sammenhæng med amerikansk produktionskultur. Bogen er uundværlig, hvis du vil om bag facaden og vide, hvad der inspirerer andre landes tv-drama.”

– Gunhild Agger, professor & forfatter


“En intelligent og spændende bog om de intelligente og spændende serier i amerikansk tv’s nye guldalder.”

– Peter Schepelern, lektor, film- & tv-forsker


“Endelig en dansk antologi med begavede analyser af de amerikanske kvalitets-tv-serier, som er meget mere end TV: Sopranos, Six Feet Under, Mad Men, The Wire, Lost, Deadwood – ja selv Veronica Mars som teen-noir foldes ud her. Det er tv, når det er bedst, og det er medieanalyser til at blive klogere af.”

– Karen Klitgaard Povlsen, lektor & forfatter


“Det er en stor fornøjelse at læse så engagerede og informative artikler om den nye guldalder i amerikansk tvfiktion.”

– Anne Jespersen, lektor, film- & tv-forsker