Sandheden er derude: Om rumskibets dramaturgiske, æstetiske og tematiske funktion i The X-Files

FEATURE. Der svirrer i disse dage rygter om endnu en genoplivning af den ikoniske 90’er-serie The X-Files, hvorfor det synes nærliggende at dykke ned præcis hvor kultseriens fascinationskraft, der potentielt kan komme til at strække sig over fire årtier, ligger. Læs med, når Alexander Kjems Christensen - med udgangspunkt i seriens rumskibsikonografi - gør netop det.

Troskab gennem udeladelse i serieadaptationen af The Last of Us

ET BILLEDES ANATOMI. I anledning af premieren på anden sæson af HBOs serieadaptation af computerspillet The Last of Us ser Mathias Bonde Korsgaard tilbage på et undseligt øjeblik i en scene fra første sæsons sidste afsnit - som udgør en selvrefleksiv påmindelse til seeren om at vellykkede adaptationer ikke kun består i hvad der bevares men også hvad der udelades.

16:9 Podcast: Bong Joon-ho

PODCAST. I 2020 blev Bong Joon-hos Parasite den første ikke-engelsksprogede film til at vinde en Oscar i kategorien “Best Picture”. Nu omtrent fem år senere er Bong Joon-ho langt om længe klar med en opfølger, nemlig den engelsksprogede sci-fi-film Mickey 17. I den anledning kigger Jakob Langkjær og Mathias Bonde Korsgaard i denne podcast tilbage i den sydkoreanske instruktørs filmografi og giver gennem udvalgte nedslag et portræt af Bong Joon-ho som filmskaber.

Portræt af kunsteren: En anmeldelse af The Brutalist

FILMANMELDELSE. Portræt af kunstneren … som en… ja, hvilket portræt er der egentlig tale om? Brady Corbets The Brutalist er et stort og ambitiøst værk, men på mange måder også en ubestemmelig, uudgrundelig film, vurderer Jakob Isak Nielsen i denne anmeldelse af den Oscar-vindende film, hvori både filmens indhold og materialitet fremhæves.

Jeg er ikke en robot, men … et posthumant perspektiv på Oscarvinderen “I’m not a Robot”   

FEATURE. ‘Select all images with traffic lights’… Alle kender CAPTCHA – Completely Automated Public Turing-test to tell Computers and Humans Apart – som en lille sten i skoen i den digitale hverdag. Den hollandske I’m not a Robot tager udgangspunkt i netop den, men med fatal konsekvens. Johannes Fibiger undersøger årets Oscarvindende kortfilm.

Dracula på tysk: En komparativ analyse af vampyren i de tre ’Nosferatu’-film

FEATURE. Den blodtørstige Grev Orlok har hjemsøgt filmhistorien i mere end 100 år fra F.W. Murnaus ekspressionistiske mesterværk over vesttyske Werner Herzogs genfortolkning til Robert Eggers’ nyligt udgivne Hollywood-remake. David Madsen forbinder via en komparativ analyse de tre film over tid og sted.

Når helten er en husmor: Sebastian Cordes’ kærlighedserklæring til Chantal Akerman

BOGANMELDELSE. Mange vil nok opleve Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles som kedelig. Det havde Karen Dich muligvis også gjort, hvis hun ikke først havde læst Cordes’ omhyggelige bog om filmen og derfor havde hans blik med sig, mens hun så den. Men Cordes har aldrig kedet sig. Og det til trods for at han første gang han så filmen, missede de sidste minutter af filmen, og dermed ikke så den dramatiske slutning, og derfor i flere år troede, at det var en film om en kvinde, der rydder op i tre timer: ”Jeg syntes det var et mesterværk,” skriver han om sin første oplevelse med filmen.

Schlaf: Heimatfilm, hotelhorror og højreekstremisme

FEATURE. Schlaf er en film, som især internationalt gik lidt under radaren. Måske fordi den fik premiere under corona-pandemien. Det er ærgerligt, for det er en original, kompleks og stærkt politisk film om lurende historiske traumer, der kan sammenlignes med både Jordan Peeles Get Out og Michael Hanekes Det hvide bånd. Peter Raagaard råder bod på det her ved at se nærmere på de intertekstuelle referencer, som filmen er fyldt med.

At se Eisenstein igennem Greenaways øjne

Peter Greenaways film, Eisenstein in Guanojuato, er mere end en biopic om Sergei Eisenstein. Filmen indlejrer i sin form refleksioner over selve Eisensteins praksis og teori. Men er arven for tung? Det reflekterer Jeppe Kühn Laugesen over.