16:9 Talks: Joel Fields

Joel Fields is a writer and executive producer who worked as showrunner on the acclaimed period drama The Americans (FX, 2013-2018), which was created by Joe Weisberg and written by Weisberg and Fields in collaboration. In this interview, Fields talks about the conceptualization and development of The Americans, and he talks about authenticity, music and the so-called “antihero genre”. We have seen many tragic heroes and antiheroes in literature, theater, film and television – from Richard III to Tony Soprano and Walter White – but Elizabeth and Philip Jennings (Keri Russell and Matthew Rhys) were never conceived as antiheroes. That question and ‘the question of authenticity’ (in period dramas) are central to this interview with Joel Fields, who also talks about growing up at a time of international conflict, tension and paranoia. 

Spoiler alert: This interview contains spoilers for people who have not seen The Americans (FX, 2013-2013) and Breaking Bad (AMC, 2008-2013).

* * *

Facts

  • Interviewer: Andreas Halskov
  • Editing: Jan Oxholm

Excerpts from: The Americans, Ep. 4:9 (“The Day After”), Ep. 6:1 (“Dead Hand”), Ep. 6:19 (“START”) © Joe Weisberg, FX; The Day After (1983) © Nicholas Meyer, ABC; The Sopranos, Ep. 1:5 (“College”) © David Chase, HBO; Breaking Bad, Ep. 5:16 (“Felina”) © Vince Gilligan, AMC; Richard III (1955) © Laurence Olivier, London Films.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler