16:9 Talks: Joel Fields

Joel Fields is a writer and executive producer who worked as showrunner on the acclaimed period drama The Americans (FX, 2013-2018), which was created by Joe Weisberg and written by Weisberg and Fields in collaboration. In this interview, Fields talks about the conceptualization and development of The Americans, and he talks about authenticity, music and the so-called “antihero genre”. We have seen many tragic heroes and antiheroes in literature, theater, film and television – from Richard III to Tony Soprano and Walter White – but Elizabeth and Philip Jennings (Keri Russell and Matthew Rhys) were never conceived as antiheroes. That question and ‘the question of authenticity’ (in period dramas) are central to this interview with Joel Fields, who also talks about growing up at a time of international conflict, tension and paranoia. 

Spoiler alert: This interview contains spoilers for people who have not seen The Americans (FX, 2013-2013) and Breaking Bad (AMC, 2008-2013).

* * *

Facts

  • Interviewer: Andreas Halskov
  • Editing: Jan Oxholm

Excerpts from: The Americans, Ep. 4:9 (“The Day After”), Ep. 6:1 (“Dead Hand”), Ep. 6:19 (“START”) © Joe Weisberg, FX; The Day After (1983) © Nicholas Meyer, ABC; The Sopranos, Ep. 1:5 (“College”) © David Chase, HBO; Breaking Bad, Ep. 5:16 (“Felina”) © Vince Gilligan, AMC; Richard III (1955) © Laurence Olivier, London Films.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, lektor i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium og fast kurator og filmformidler for Cinemateket og Øst for Paradis. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som EKKO, AngloFiles, Critical Studies in Television, Soundvenue og Kosmorama samt dagblade som Politiken, JP og Information). Har desuden bidraget med kapitler til bøgerne Essays on the American West in the Films of David Lynch (McFarland & Co., 2022, red. Rob King et al.), Global TV Horror (Wales University Press, 2021, red. Lorna Jowett & Stacey Abbott), Levende billeder (Systime, 2020, red. Mimi Olsen et al.), TV-analyse (Systime, 2018, red. Gunhild Agger et al.), MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime, 2011, red. Rune Gregersen et al.) og Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne  (Turbine, 2011), Guldfeber (Turbine, 2013), Helt til grin (VIA Film & Transmedia, 2017) og Streaming for viderekomne (VIA FIlm & Transmedia, 2020). Herudover har han skrevet opslaget om "blockbuster" i Medie- og kommunikationsleksikon (Samfundslitteratur, 2021, red. Gunhild Agger et al.) og skrevet bøgerne Paradoksets kunst - om David Lynch og hans film (Turbine, 2014), TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015), Død over Hollywood - eksistentielle spor i New Hollywoodfilmen (Antipyrine, 2016), VAMPYR (L&R, s.m. Henrik Rytter), Remakes, sequels og serialisering (Samfundslitteratur, 2019) og Beyond Television: TV Production in the Multiplatform Era (Syddansk Universitetsforlag, 2021). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P4 Radio 24/7 og Tv2 News), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark, tilbagevendende Oscar-ekspert for Berlingske, medarrangør af Aarhus Series og medvært i radioprogrammet Stream & Chill (Radio4).

Seneste artikler