Echoes of the Past: Popular Music and Nostalgia in Modern Television Drama

“Nostalgia is a longing for a home that no longer exists or has never existed. Nostalgia is a sentiment of loss and displacement, but it is also a romance with one’s own fantasy.” Thus writes Svetlana Boym in the book The Future of Nostalgia, a book that explores a tendency in modern art and society: how we, as people and artists, look backwards while walking into the future, embracing retro-versions of phenomena that we vaguely remember or only know through media-created images and sounds. This phenomenon is also prevalent in the current TV landscape, where we hear the echoes of the past on the soundtrack- from the subtle musical echoes of the 1980s in Show Me a Hero (HBO, 2015) to the overt and prolific uses of period-specific music in shows like The Americans (FX, 2013-2018) and Stranger Things (Netflix, 2015-). In this audiovisual essay, Andreas Halskov explores the connection between nostalgia and popular music in modern television drama, focusing on a handful of prominent period dramas that are set in the 1980s.

SPOILER WARNING: The popular music in Stranger Things (Netflix, 2015-) is analyzed in this audiovisual essay, which also mentions the ending of the series.

* * *

Facts

 • Screenplay: Andreas Halskov
 • Production and editing: Jan Oxholm
 • For study purposes only.

Excerpts from

 • Stranger Things (2015-) © Duffer Brothers, Netflix
 • Halt and Catch Fire (2014-2017), © Cantwell/Rogers, AMC
 • The Americans (2013-2018) © Weisberg, FX
 • Show Me a Hero (2015), © Simon, HBO
 • Terminator 2: Judgment Day (1991) © Cameron, TriStar/Live/Artisan,
 • E.T. – The Extra-Terrestrial (1982), © Spielberg, Universal Pictures Home Entertainment
 • St. Elmo’s Fire (1985) © Schumacher, Image Entertainment
 • Dark (2017-) © Odar/Friese, Netflix
 • Miami Vice (1984-1990) © Mann/Yerkovich, NBC/Mill Creek Entertainment.

Sources

 • Boym, Svetlana (2001), The Future of Nostalgia. New York: Basic Books.
 • Gorbman, Claudia (1987), Unheard Melodies. Indiana University Press.
 • Halskov, Andreas (2009), “Lad musikken tale“, 16:9, April.
 • Langkjær, Birger (2000), Den lyttende tilskuer. Copenhagen: Museum Tusculanum.
 • Smith, Murray (2006), “The Sound of Sentiment“, 16:9, November.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler