Moving Pictures: Visual References and Artistry in the Works of David Lynch

The renowned film and television director David Lynch began his career as a painter, and in this video-essay, “Moving Pictures,” Andreas Halskov explores the visual references and artistry in Lynch’s narrative films and television series. When making his first short films, Lynch said that he wanted to make “moving paintings,” and Halskov argues that his films and television series have a painterly quality and that they include a number of more or less explicit allusions to the works of visual artists like René Magritte, Francis Bacon, Edward Hopper, Vilhelm Hammershøi and Salvador Dalí. Halskov argues that the different painterly images and references serve at least three potential functions, and that they remind us of the profoundly visual nature and heritage of Lynch’s productions. This video-essay concludes the small series on David Lynch here in 16:9.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Six Figures Getting Sick (1966) © Lynch, Absurda/Ryko, Twin Peaks (1999: “Pilot”)  © Lynch/Frost, ABC/CBS Home Entertainment, Blue Velvet (1986) © Lynch, De Laurentiis, Eraserhead (1977) © Lynch, Universal Studios Home Entertainment, Lost Highway (1997) © Lynch, Universal Studios Home Entertainment, Mulholland Dr. (2001) © Lynch, Criterion,  Un chien andalou (1929) © Buñuel & Dalí, Transflux Films, Laura (1944) © Preminger, 20th Century Fox, The Bride of Frankenstein (1935) © Whale, Universal Studios Home Entertainment, Suspiria (1977) © Argento, Blue Underground, L’année dernière à Marienbad (1961) © Resnais, Studio Canal, La pointe courte (1955) © Varda, Criterion, Persona (1966) © Bergman, Criterion, “Mamma Mia” (1975) © Hallström, Universal UK, Kiss Me Deadly (1955) © Aldrich, Criterion, “New York Movie (1939)” © Edward Hopper, “Chop Suey” (1929) © Edward Hopper, “La condition humaine” (1935) © René Magritte, “Delcacomania” (1966) © René Magritte, “Head 1 /Head 2” (1947-1948) © Francis Bacon, “Interiør, Strandgade 30”(1905) © Vilhelm Hammershøj, “Vietnam Napalm” (1972) © Nick Ut/AP, still af Sergei Eistenstein, wiki commons, “Twin Peaks Meets Edward Hopper” (2015) © Rinaldo Zoontjes.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler