Moving Pictures: Visual References and Artistry in the Works of David Lynch

The renowned film and television director David Lynch began his career as a painter, and in this video-essay, “Moving Pictures,” Andreas Halskov explores the visual references and artistry in Lynch’s narrative films and television series. When making his first short films, Lynch said that he wanted to make “moving paintings,” and Halskov argues that his films and television series have a painterly quality and that they include a number of more or less explicit allusions to the works of visual artists like René Magritte, Francis Bacon, Edward Hopper, Vilhelm Hammershøi and Salvador Dalí. Halskov argues that the different painterly images and references serve at least three potential functions, and that they remind us of the profoundly visual nature and heritage of Lynch’s productions. This video-essay concludes the small series on David Lynch here in 16:9.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Six Figures Getting Sick (1966) © Lynch, Absurda/Ryko, Twin Peaks (1999: “Pilot”)  © Lynch/Frost, ABC/CBS Home Entertainment, Blue Velvet (1986) © Lynch, De Laurentiis, Eraserhead (1977) © Lynch, Universal Studios Home Entertainment, Lost Highway (1997) © Lynch, Universal Studios Home Entertainment, Mulholland Dr. (2001) © Lynch, Criterion,  Un chien andalou (1929) © Buñuel & Dalí, Transflux Films, Laura (1944) © Preminger, 20th Century Fox, The Bride of Frankenstein (1935) © Whale, Universal Studios Home Entertainment, Suspiria (1977) © Argento, Blue Underground, L’année dernière à Marienbad (1961) © Resnais, Studio Canal, La pointe courte (1955) © Varda, Criterion, Persona (1966) © Bergman, Criterion, “Mamma Mia” (1975) © Hallström, Universal UK, Kiss Me Deadly (1955) © Aldrich, Criterion, “New York Movie (1939)” © Edward Hopper, “Chop Suey” (1929) © Edward Hopper, “La condition humaine” (1935) © René Magritte, “Delcacomania” (1966) © René Magritte, “Head 1 /Head 2” (1947-1948) © Francis Bacon, “Interiør, Strandgade 30”(1905) © Vilhelm Hammershøj, “Vietnam Napalm” (1972) © Nick Ut/AP, still af Sergei Eistenstein, wiki commons, “Twin Peaks Meets Edward Hopper” (2015) © Rinaldo Zoontjes.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, lektor i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium og fast kurator og filmformidler for Cinemateket og Øst for Paradis. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som EKKO, AngloFiles, Critical Studies in Television, Soundvenue og Kosmorama samt dagblade som Politiken, JP og Information). Har desuden bidraget med kapitler til bøgerne Essays on the American West in the Films of David Lynch (McFarland & Co., 2022, red. Rob King et al.), Global TV Horror (Wales University Press, 2021, red. Lorna Jowett & Stacey Abbott), Levende billeder (Systime, 2020, red. Mimi Olsen et al.), TV-analyse (Systime, 2018, red. Gunhild Agger et al.), MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime, 2011, red. Rune Gregersen et al.) og Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne  (Turbine, 2011), Guldfeber (Turbine, 2013), Helt til grin (VIA Film & Transmedia, 2017) og Streaming for viderekomne (VIA FIlm & Transmedia, 2020). Herudover har han skrevet opslaget om "blockbuster" i Medie- og kommunikationsleksikon (Samfundslitteratur, 2021, red. Gunhild Agger et al.) og skrevet bøgerne Paradoksets kunst - om David Lynch og hans film (Turbine, 2014), TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015), Død over Hollywood - eksistentielle spor i New Hollywoodfilmen (Antipyrine, 2016), VAMPYR (L&R, s.m. Henrik Rytter), Remakes, sequels og serialisering (Samfundslitteratur, 2019) og Beyond Television: TV Production in the Multiplatform Era (Syddansk Universitetsforlag, 2021). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P4 Radio 24/7 og Tv2 News), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark, tilbagevendende Oscar-ekspert for Berlingske, medarrangør af Aarhus Series og medvært i radioprogrammet Stream & Chill (Radio4).

Seneste artikler