What’s the Frequency, David? Noise and Interference in the films of David Lynch

Noise and faulty wiring, hiccups and miscommunication – the films of David Lynch often feature electronic devices that don’t work and people who seem to be (speaking) on different frequencies. In this video-essay, Andreas Halskov argues that the many instances of technological noise in David Lynch’s films (e.g. Eraserhead, Twin Peaks: Fire Walk with Me, Lost Highway and Inland Empire) function as more than just a cool aesthetic. These motifs, in fact, illustrate a common theme in the works of David Lynch: The constant battle between the conscious and the unconscious world – as if they were two frequencies on the same radio.

This video-essay is the second (out of three) video-essays about the films of David Lynch.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Eraserhead (1977) © Lynch, Absurda, Lost Highway (1997) © Lynch, Absurda, Twin Peaks (1990-1991), Pilot (“Northwest Passage”) and Episode 8 (“May the Giant Be with You”) © Lynch, CBS DVD, Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) © Lynch, Absurda, Inland Empire (2007) © Lynch, Optimum Home Entertainment, Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (1990) © Lynch, Absurda.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, lektor i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium og fast kurator og filmformidler for Cinemateket og Øst for Paradis. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som EKKO, AngloFiles, Critical Studies in Television, Soundvenue og Kosmorama samt dagblade som Politiken, JP og Information). Har desuden bidraget med kapitler til bøgerne Essays on the American West in the Films of David Lynch (McFarland & Co., 2022, red. Rob King et al.), Global TV Horror (Wales University Press, 2021, red. Lorna Jowett & Stacey Abbott), Levende billeder (Systime, 2020, red. Mimi Olsen et al.), TV-analyse (Systime, 2018, red. Gunhild Agger et al.), MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime, 2011, red. Rune Gregersen et al.) og Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne  (Turbine, 2011), Guldfeber (Turbine, 2013), Helt til grin (VIA Film & Transmedia, 2017) og Streaming for viderekomne (VIA FIlm & Transmedia, 2020). Herudover har han skrevet opslaget om "blockbuster" i Medie- og kommunikationsleksikon (Samfundslitteratur, 2021, red. Gunhild Agger et al.) og skrevet bøgerne Paradoksets kunst - om David Lynch og hans film (Turbine, 2014), TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015), Død over Hollywood - eksistentielle spor i New Hollywoodfilmen (Antipyrine, 2016), VAMPYR (L&R, s.m. Henrik Rytter), Remakes, sequels og serialisering (Samfundslitteratur, 2019) og Beyond Television: TV Production in the Multiplatform Era (Syddansk Universitetsforlag, 2021). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P4 Radio 24/7 og Tv2 News), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark, tilbagevendende Oscar-ekspert for Berlingske, medarrangør af Aarhus Series og medvært i radioprogrammet Stream & Chill (Radio4).

Seneste artikler