What’s the Frequency, David? Noise and Interference in the films of David Lynch

Noise and faulty wiring, hiccups and miscommunication – the films of David Lynch often feature electronic devices that don’t work and people who seem to be (speaking) on different frequencies. In this video-essay, Andreas Halskov argues that the many instances of technological noise in David Lynch’s films (e.g. Eraserhead, Twin Peaks: Fire Walk with Me, Lost Highway and Inland Empire) function as more than just a cool aesthetic. These motifs, in fact, illustrate a common theme in the works of David Lynch: The constant battle between the conscious and the unconscious world – as if they were two frequencies on the same radio.

This video-essay is the second (out of three) video-essays about the films of David Lynch.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Eraserhead (1977) © Lynch, Absurda, Lost Highway (1997) © Lynch, Absurda, Twin Peaks (1990-1991), Pilot (“Northwest Passage”) and Episode 8 (“May the Giant Be with You”) © Lynch, CBS DVD, Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) © Lynch, Absurda, Inland Empire (2007) © Lynch, Optimum Home Entertainment, Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (1990) © Lynch, Absurda.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler