Between Two Worlds: The Competing Moods of David Lynch

David Lynch is a renowned American director, and he has been given such  nicknames as ”The Czar of the Bizarrre,” ”Jimmy Stewart from Mars” and ”The Crazy Uncle,” attesting to the strangeness of his many productions. His films are full of paradoxes, and in this video-essay Andreas Halskov deals with two of the Lynchian paradoxes (the genre paradox and the register paradox), as seen in three of David Lynch’s famous productions: Blue Velvet (1986), Twin Peaks (ABC, 1990-1991) and Wild at Heart (1990). Halskov argues that Lynch’s films are often full of competing moods, genres and tonalities, producing an ambivalent or uncanny experience on the part of the viewer.

Later, Andreas Halskov will revisit David Lynch in two other video-essays, dealing with other aspects of his films, as seen in some of his other productions.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Twin Peaks (1990-1991), Episode 9 (“Coma”) and Episode 15 (“Drive with a Dead Girl”) © Lynch/Frost, ABC/CBS Home Entertainment, Wild at Heart (1990) © Lynch, Universal Studios, Blue Velvet (1986) © Lynch, De Laurentiis, Oklahoma! (1955), © Zinnemann, 20th Century Fox.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler