Between Two Worlds: The Competing Moods of David Lynch

David Lynch is a renowned American director, and he has been given such  nicknames as ”The Czar of the Bizarrre,” ”Jimmy Stewart from Mars” and ”The Crazy Uncle,” attesting to the strangeness of his many productions. His films are full of paradoxes, and in this video-essay Andreas Halskov deals with two of the Lynchian paradoxes (the genre paradox and the register paradox), as seen in three of David Lynch’s famous productions: Blue Velvet (1986), Twin Peaks (ABC, 1990-1991) and Wild at Heart (1990). Halskov argues that Lynch’s films are often full of competing moods, genres and tonalities, producing an ambivalent or uncanny experience on the part of the viewer.

Later, Andreas Halskov will revisit David Lynch in two other video-essays, dealing with other aspects of his films, as seen in some of his other productions.

* * *

Facts

  • Screenplay: Andreas Halskov
  • Production and editing: Jan Oxholm

Excerpts from: Twin Peaks (1990-1991), Episode 9 (“Coma”) and Episode 15 (“Drive with a Dead Girl”) © Lynch/Frost, ABC/CBS Home Entertainment, Wild at Heart (1990) © Lynch, Universal Studios, Blue Velvet (1986) © Lynch, De Laurentiis, Oklahoma! (1955), © Zinnemann, 20th Century Fox.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, lektor i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium og fast kurator og filmformidler for Cinemateket og Øst for Paradis. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som EKKO, AngloFiles, Critical Studies in Television, Soundvenue og Kosmorama samt dagblade som Politiken, JP og Information). Har desuden bidraget med kapitler til bøgerne Essays on the American West in the Films of David Lynch (McFarland & Co., 2022, red. Rob King et al.), Global TV Horror (Wales University Press, 2021, red. Lorna Jowett & Stacey Abbott), Levende billeder (Systime, 2020, red. Mimi Olsen et al.), TV-analyse (Systime, 2018, red. Gunhild Agger et al.), MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime, 2011, red. Rune Gregersen et al.) og Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne  (Turbine, 2011), Guldfeber (Turbine, 2013), Helt til grin (VIA Film & Transmedia, 2017) og Streaming for viderekomne (VIA FIlm & Transmedia, 2020). Herudover har han skrevet opslaget om "blockbuster" i Medie- og kommunikationsleksikon (Samfundslitteratur, 2021, red. Gunhild Agger et al.) og skrevet bøgerne Paradoksets kunst - om David Lynch og hans film (Turbine, 2014), TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015), Død over Hollywood - eksistentielle spor i New Hollywoodfilmen (Antipyrine, 2016), VAMPYR (L&R, s.m. Henrik Rytter), Remakes, sequels og serialisering (Samfundslitteratur, 2019) og Beyond Television: TV Production in the Multiplatform Era (Syddansk Universitetsforlag, 2021). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P4 Radio 24/7 og Tv2 News), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark, tilbagevendende Oscar-ekspert for Berlingske, medarrangør af Aarhus Series og medvært i radioprogrammet Stream & Chill (Radio4).

Seneste artikler