Telescopic Intimacy

VIDEO-ESSAY. Cristina Álvarez Lopez and Adrian Martin explore the works of avant-garde filmmaker Stephen Dwoskin, focusing on the enigmatic close-ups and the “telescopic intimacy” of his films.

Fra tøsefnidder til kannibalisme: Første sæson af Yellowjackets i en økogotisk optik

FEATURE. Første sæson af Yellowjackets har givet anledning til mange fanteorier. Gennem en narratologisk analyse af en plotlinje fra pilotafsnittet viser Peter Raagaard, hvordan der skabes forventninger hos publikum. Samtidig er serien også en god anledning til at introducere det teoretiske begreb økogotik til et dansk publikum og hvem ved - kan vi endda forudsige, hvad der vil ske i Sæson 2 med økogotikken som fortolkningsredskab?

169 Seconds: Titane

169 SECONDS. Jan Oxholm analyserer det tragiske anslag i Guldpalme-vinderen, Titane (2021), som viser en far, der ikke kan nå sin datter. Eller er det i virkeligheden datteren, som ikke kan nå sin far?

Speak No Evil: Radikal røre i andedammen

VÆRKANMELDELSE. Tafdrups stiliserede og stort anlagte Speak No Evil har et touch af noget radikalt, trodsigt og excentrisk, og den har med sin blanding af karikeret satire, bjergtagende tableauer og kulturel og perceptiv trolling placeret sig i centrum af den danske offentlighed. Ifølge Søren Søberg Poulsen er Speak No Evil dog ikke helt så skelsættende og voldsom en film, som virakken kan give indtryk af.

Ude af trit med tiden: Westernmytologi i Michael Manns globale storby

Michael Manns film udspiller sig oftest i overgangen fra en samfundsorden til en anden – og selvom langt de fleste foregår i den globaliserede storby, løber westernmytologien som en konsekvent understrøm gennem hans værk. Jakob Freudendal ser nærmere på Manns signatur.

16:9 Podcast: Kunstfilmen i streaminglandskabet

PODCAST. Mens de store streaming-giganters indbyrdes konkurrence ofte handler om hvem der kan tilbyde de største og mest populære film og serier, fører kunstfilmen en mere beskeden tilværelse i streaminglandskabets randområder. I denne 16:9-podcast afsøger Jakob Langkjær sammen med Henrik Højer, Jakob Isak Nielsen og Mathias Bonde Korsgaard netop dette territorium i en snak om hvordan (og hvor) kunstfilmen begår sig online - og hvor de hver giver en streaminganbefaling.

Alt er udtryk! – en bog om production designet af og i levende billeder

VÆRKANMELDELSE. Til Oscar-showet 2022 er production design-kategorien smidt ud af live-sendingen. Ikke alene, men alligevel. Og det er ret symptomatisk for et filmfelt, som desværre meget ofte overses. Også den dansksprogede litteratur om production design er stærkt begrænset, men det har trioen Aggerholm, Wille & Hansen rådet bod på. Dorte Granild anmelder.

Joel Coens Tragedy of Macbeth: Ambitiøs eller prætentiøs?

FILMANMELDELSE. The Tragedy of Macbeth: Sort-hvid! Ambitiøs! Prætentiøs? Med 4:3-format, stiliseret design og chiaroscuro lyssætning hylder Joel Coen, her uden sin faste makker og bror Ethan, Welles’ og Oliviers klassiske Shakespeare-fortolkninger. Imidlertid gør castingen og Coens idiosynkratiske fortolkning af Ross-figuren ifølge Michael Skovmand, at de højtflyvende ambitioner falder en anelse tungt.

Halvvejs mellem død og eufori: Ekstremsport på film

FEATURE. Er du ligesom så mange andre nysgerrig på store følelser og de mere radikale sider af den menneskelige natur? I artiklen ’Halvejs mellem død og eufori’ retter museumsinspektør Peter Ole Pedersen blikket mod filmens omgang med ekstremsport, et vildt og vidtfavnende emne, der glidende bevæger sig mellem dokumentar og fiktion, mellem virkelighed og fantasi.