Hitler-legene: OL i Berlin 1936 som mediebegivenhed

De olympiske lege i Berlin i 1936, Nazi-legene, blev den største mediebegivenhed, verden hidtil havde oplevet. Nazisterne brugte legene som et intenst propagandafremstød. De gjorde det bl.a. med anvendelsen af den nyeste teknologi til brug for den skrivende presse og ikke mindst for det nye radiomedie. I Danmark var der direkte radiotransmissioner fra legene, biografernes ugerevyer var hurtigt ude med reportager, dagspressen og ugebladene skrev langt om legene og om de danske deltagere. Nazi-legene blev den første store mediebegivenhed i Danmark – og medierne skabte de første danske sportsstjerner.

Fakta

Manuskript: Palle Schantz Lauridsen

Produktion og klipning: Palle Schantz Lauridsen

* * *

Film

  • Im Dienste der Oympiade 1936 (Erich R. Schwab, Telefunken, 1936). Deutsches Technik Museum, Berlin.
  • Olympia I – Fest der Völker (Leni Riefenstahl, 1938)
  • Olympia II  – Fest der Schönheit (Leni Riefenstahl, 1938)
  • Ugejournal – svømmepigernes hjemkomst (1936)

Litteratur

  • Dayan, D. & Katz, E. (2006). Media Events. The Live Broadcasting of History. Harvard: Harvard University Press.
  • Eskjær, M.F. & Mortensen, M. (2021). ”Mediebegivenheder”. I Eskjær, M.F. & Mortensen, M. (red.). Klassisk og moderne medieteori. København: Hans Reitzels Forlag.
  • Heisz, T. (2016). Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930’erne. København: Informations Forlag.
  • Hilmes, Oliver (2016). Berlin 1936. 16 dage i Berlin. København: Kristeligt Dagblads Forlag.

Født 1955. Dr. phil., lektor i audiovisuelle medier ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. Filmanmelder ved Kristeligt Dagblad. Har skrevet monografier om Christian Metz og Roland Barthes og forsket i især film- og mediehistoriske emner, fx medielandskabet omkring den tidlige film, musik og lyd i stumfilmen, biografhistorie, skildringen af byer (og forstæder) på film. Har skrevet adskillige artikler og kronikker om James Bond-fænomenet og har i en årrække forsket i Sherlock Holmes i danske mediekulturer. Det resulterede i disputatsen Sherlock Holmes findes ikke. Sherlock Holmes i danske mediekulturer, 1891-2017. Afhandlingen udkommer digitalt i februar 2022.

Seneste artikler