Et Dukkeliv: Om Spike Jonze som animator

Spike Jonze, der senest har fejret store triumfer med spillefilmen Her (2013), har en svaghed for filmmediets evne til at blæse liv i normalt livløse objekter. Denne forkærlighed for animation er emnet for Henrik Højers videoessay, og fokus er på nogle af de mange reklamer, musikvideoer og kort- og spillefilm fra Jonzes hånd, der inddrager og animerer det normalt livløse, og der igennem får sagt ganske subtile ting om livet.

* * *

Fakta

  • Manuskript: Henrik Højer
  • Lyd og redigering: Jan Oxholm

Udsnit fra: Being John Malkovich (Jonze, 1999), Praise You (Jonze, 1999), Adaptation (Jonze, 2002), Her (Jonze, 2013),  Im Here (Jonze, 2010), Mourir auprès de toi (Jonze/Cahn/Le-Tan, 2011), , We Were Once a Fairytale (Jonze, 2009), Where the Wild Things Are (Jonze, 2009), Da Funk (Jonze, 1997), Don’t Play No Game That I Can’t Win (Jonze, 2011), Ikea (Jonze, 2002)

Født 1969. Medstifter af 16:9. Cand. mag. i Nordisk Sprog og Litteratur og Film- og tv-kundskab. Adjunkt på VIA Film and Transmedia i Aarhus. Sammen med Jakob Isak Nielsen forfatter til bogen Film i øjet (Dansklærerforeningens Forlag, 2005). Har tidligere undervist på Aarhus Universitet i nyere amerikanske dramaserier, et område han også har skrevet om i flere sammenhænge; er medforfatter samt –redaktør (s.m. Jakob Isak Nielsen og Andreas Halskov) på bogen Fjernsyn for viderekomne - De nye amerikanske tv-serier (Turbineforlaget, 2011) og Guldfeber – På sporet af Oscarfilmen (Turbineforlaget 2014).

Seneste artikler