16:9 Talks: Peter Albrechtsen

Det siges, at lyden udgør minimum 50 % af filmoplevelsen, og at lyden kan krybe ind via bagdøren og påvirke os på et næsten subliminalt niveau. Lyden påvirker vores forståelse af givne karakterer, den påvirker vores læsning af filmens historie og den påvirker os på et grundlæggende følelsesmæssigt og sanseligt plan. Alligevel går vi sjældent fra biografen med en udtalt begejstring for filmens lydside, endsige en evne til at beskrive denne begejstring. I dette interview (det første eksempel på 16:9 Talks) taler lydentusiasten Andreas Halskov med den hæderkronede og prisbelønnede lyddesigner Peter Albrechtsen. Albrechtsen inviterer os indenfor i sit lydstudie og tager os gennem lyddesignet på en række af sine mest populære og interessante produktioner.

* * *

Fakta

  • Interviewer: Andreas Halskov
  • Produktion og klipning: Jan Oxholm

Udsnit fra: 2001: A Space Odyssey (1968) © Metro-Goldwyn Meyer, The Conversation (1964) © Coppola, American Zoetrope, The Godfather (1972) © Coppola, Paramount, Apocalypse Now (1979) © Coppola, Zopetrope Studios, Tidsrejsen (2014) © Munk, DR., The Visit (2015) © Madsen, Magic Hour Films, Idealisten (2015) © Rosendahl, Toolbox Film, Sorgenfri (2015) © Mikkelsen, SF Film, Seven (1995) © Fincher, Warner Home Video, Dawn of the Dead (1978/1979) © Romero, Arrow, Zodiac (2007) © Fincher, Warner Home Video.

I 2017 udkommer Peter Albrechtsen og Andreas Halskov med en fælles bog om lyddesign i film og tv under arbejdstitlen Film for ørerne – en bog, som bygger bro imellem teori, analyse og praksis og som bl.a. baserer sig på adskillige interview med nogle af verdens førende lyddesignere.