Musikvideoens visuelle polyfoni

Musikvideoens tendens til at konfrontere seeren med mere end ét billede ad gangen – eller dens visuelle polyfoni – er et af de træk der adskiller musikvideoens billeddannelse fra spillefilmens. I dette videoessay undersøger Mathias Bonde Korsgaard både hvilke former og funktioner denne visuelle polyfoni kan antage.

* * *

Fakta

 • Manuskript: Mathias Bonde Korsgaard
 • Lyd og redigering: Jan Oxholm

Musikvideoer

 • Health: ”Die Slow”, 2009, instr. John Famiglietti.
 • Lily Allen: ”The Fear”, 2010, instr. Caswell Coggins.
 • The Presets: ”My People”, 2007, instr. Kris Moyes.
 • Franz Ferdinand: ”Can’t Stop Feeling”, 2009, instr. Russell Weekes.
 • Chairlift: ”Evident Utensil”, 2009, instr. Ray Tintori.
 • Blur: ”To the End”, 1994, instr. David Mould
 • Battles: ”Ice Cream”, 2011, instr. Luis Cerveró.
 • Wild Beasts: ”Brave Bulging Buoyant Clairvoyants”, 2008, instr. OneInThree.
 • Tears for Fears: ”Shout”, 1984, instr. Nigel Dick.
 • Kylie Minogue: ”Come Into My World”, 2002, instr. Michel Gondry.

Michel Chion omtaler musikvideoens visuelle polyfoni i en kort passage på side 166 i Audio-Vision. Sound on Screen (New York: Columbia University Press, 1994, oversat af Claudia Gorbman).

Født 1983. Lektor i film- og medievidenskab ved Aarhus Universitet. Uddannet cand.mag. i Nordisk og Film & TV og Ph.D. i Kunst, kultur og litteraturstudier med et projekt om musikvideoens aktuelle status, begge dele ved Aarhus Universitet. Gennemførte i perioden 2016-2020 et postdoc-forskningsprojekt om nye audiovisuelle kortformer, audiovisuel remixing og 'media literacy'. Desuden tilknyttet Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA) ved Stanford University i foråret 2011, Reid School of Music ved Edinburgh University i efteråret 2016, samt Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) ved Universiteit van Amsterdam i efteråret 2019. Er forfatter til bogen Music Video After MTV: Audiovisual Studies, New Media, and Popular Music (Routledge, 2017). Har udgivet en lang række artikler i internationale tidsskrifter og akademiske antologier. Skriver jævnligt for 16:9 og er medlem af 16:9-redaktionen, siden 2019 som ansvarshavende chefredaktør. Begår sig desuden som musiker og har bl.a. komponeret jinglen til 16:9 Podcast (med inspiration fra princippet bag DSBs klassiske jingle).

Seneste artikler