The Sound of Silence: Stilhed på film

Andreas Halskov kaster et blik på lydens eller rettere stilhedens rolle i forskellige arthouse- og mainstreamfilm. Med udgangspunkt i så forskellige værker som Ikiru (1952), Bande à part (1964), 2001: A Space Odyssey (1968), Apocalypse Now (1979) og Lost Highway (1997) optegner Halskov tre forskellige former for stilhed, hhv. dramatisk stilhed, subjektiv stilhed og distancerende stilhed. Stilhed forstås relativt, men i flere af eksemplerne er der såmænd tale om absolut stilhed.

* * *

Fakta

  • Manuskript: Andreas Halskov
  • Lyd og redigering: Jan Oxholm

Udsnit fra: 2001: A Space Odyssey © Kubrick, Warner Home Video; The Artist © Hazanavicius, Entertainment in Video; Duck Soup © McCarey, Universal Pictures UK; Once Upon a Time in the West © Leone, Paramount Home Entertainment (UK); Apocalypse Now © Coppola, Optimum Home Entertainment; The Birth of a Nation © Griffith, Eureka!; Ikiru © Kurosawa, BFI; Breaking Bad © Gilligan, Sony Pictures Home Entertainment; The Fountain © Aronofsky, Twentieth Century Fox; The Godfather Part III © Coppola, Paramount; Smultronstället/Wild Strawberries © Bergman, Tartan; Lost Highway © Lynch, Universal Pictures UK; Babel © Iñarritu, Paramount Home Entertainment; Bande à part © Godard, BFI; Mulholland Dr. © Lynch, Studiocanal.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, lektor i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium og fast kurator og filmformidler for Cinemateket og Øst for Paradis. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som EKKO, AngloFiles, Critical Studies in Television, Soundvenue og Kosmorama samt dagblade som Politiken, JP og Information). Har desuden bidraget med kapitler til bøgerne Essays on the American West in the Films of David Lynch (McFarland & Co., 2022, red. Rob King et al.), Global TV Horror (Wales University Press, 2021, red. Lorna Jowett & Stacey Abbott), Levende billeder (Systime, 2020, red. Mimi Olsen et al.), TV-analyse (Systime, 2018, red. Gunhild Agger et al.), MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime, 2011, red. Rune Gregersen et al.) og Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne  (Turbine, 2011), Guldfeber (Turbine, 2013), Helt til grin (VIA Film & Transmedia, 2017) og Streaming for viderekomne (VIA FIlm & Transmedia, 2020). Herudover har han skrevet opslaget om "blockbuster" i Medie- og kommunikationsleksikon (Samfundslitteratur, 2021, red. Gunhild Agger et al.) og skrevet bøgerne Paradoksets kunst - om David Lynch og hans film (Turbine, 2014), TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015), Død over Hollywood - eksistentielle spor i New Hollywoodfilmen (Antipyrine, 2016), VAMPYR (L&R, s.m. Henrik Rytter), Remakes, sequels og serialisering (Samfundslitteratur, 2019) og Beyond Television: TV Production in the Multiplatform Era (Syddansk Universitetsforlag, 2021). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P4 Radio 24/7 og Tv2 News), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark, tilbagevendende Oscar-ekspert for Berlingske, medarrangør af Aarhus Series og medvært i radioprogrammet Stream & Chill (Radio4).

Seneste artikler