The Sound of Silence: Stilhed på film

Andreas Halskov kaster et blik på lydens eller rettere stilhedens rolle i forskellige arthouse- og mainstreamfilm. Med udgangspunkt i så forskellige værker som Ikiru (1952), Bande à part (1964), 2001: A Space Odyssey (1968), Apocalypse Now (1979) og Lost Highway (1997) optegner Halskov tre forskellige former for stilhed, hhv. dramatisk stilhed, subjektiv stilhed og distancerende stilhed. Stilhed forstås relativt, men i flere af eksemplerne er der såmænd tale om absolut stilhed.

* * *

Fakta

  • Manuskript: Andreas Halskov
  • Lyd og redigering: Jan Oxholm

Udsnit fra: 2001: A Space Odyssey © Kubrick, Warner Home Video; The Artist © Hazanavicius, Entertainment in Video; Duck Soup © McCarey, Universal Pictures UK; Once Upon a Time in the West © Leone, Paramount Home Entertainment (UK); Apocalypse Now © Coppola, Optimum Home Entertainment; The Birth of a Nation © Griffith, Eureka!; Ikiru © Kurosawa, BFI; Breaking Bad © Gilligan, Sony Pictures Home Entertainment; The Fountain © Aronofsky, Twentieth Century Fox; The Godfather Part III © Coppola, Paramount; Smultronstället/Wild Strawberries © Bergman, Tartan; Lost Highway © Lynch, Universal Pictures UK; Babel © Iñarritu, Paramount Home Entertainment; Bande à part © Godard, BFI; Mulholland Dr. © Lynch, Studiocanal.

Andreas Halskov (f. 1981). Cand.mag i filmvidenskab og engelsk med speciale i filmens lydside, ekstern lektor ved Københavns Universitet og adjunkt i engelsk og mediefag ved Egaa Gymnasium. Har undervist, holdt foredrag og udgivet artikler i diverse film- og medierelaterede sammenhænge (bl.a. i tidsskrifter som P.o.v., Cut!, AngloFiles, Soundvenue og Kosmorama). Har desuden bidraget med et kapitel om ”Tendenser og brudflader i moderne dansk reality-tv” til bogen MedierNu – Massemedier og meningsdannelse (Systime 2011) samt et kapitel om fejlæstetik i film til bogen Et fejlæstetisk univers (2011, red. Marie Boye Thomsen), foruden at have medforfattet og -redigeret bøgerne Fjernsyn for viderekomne – de nye amerikanske tv-serier (Turbine 2011, red. Jakob Isak Nielsen, Andreas Halskov og Henrik Højer) og Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen (Turbine 2013, red. Andreas Halskov, Henrik Højer og Thomas Schwartz Larsen). Herudover har han bidraget til en kommende amerikansk antologi om The Walking Dead (red. John W. Morehead), og han har skrevet to monografier: Paradoksets kunst (Turbine, 2014) og TV Peaks: Twin Peaks and Modern Television Drama (Syddansk Universitetsforlag, 2015). Halskov har også fungeret som ekspert i diverse medier (fx DR2, P1, P3, P4, Radio 24/7, Tv2 News, Politiken, JP og Børsen), foruden at være fast filmekspert ved Tv2’s Go’morgen Danmark. Og han skriver også fast om film og tv på bloggen "Det røde rum".

Seneste artikler