tilbage til forsiden
   
 

November 2005
3. årgang
nummer 14
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: Kom nu, du politiske dokumentar

FAST INDSLAG. DR sparer, TV2 klumrer i det, så hvem skal tage sig af den samfundskritiske billedjournalistik nu? Det skal en ny generation af dokumentarfilmskabere. Og de er i gang.
 

 
         
  "Sådan er kapitalismen..."
FEATURE. Tyskland var i 1970'erne hærget af terrorisme, og som altid havde arbejdsnarkomanen Rainer Werner Fassbinder svar på tiltale og beskrev i 1979 i filmen Den tredje generation sarkastisk fænomenet. Lars Gorzelak Pedersen analyserer, hvordan Fassbinder får form og indhold til at gå op i en højere enhed i den meget politiske film.
   
         
 

That's Entertainment
FEATURE. Musicalgenren har i kraft af film som Chicago og Moulin Rouge fået en renæssance, men allerede for 25 år siden forsøgte Martin Scorsese og Francis Ford Coppola faktisk at gentænke den klassiske musical. Henrik Højer ser nærmere på deres kærlighed til og bearbejdning af genren i filmene New York, New York og One From the Heart.

 

 
         
 

En vagabond i den moderne verden
FEATURE. Charles Chaplins film er i de senere år blevet tilgængelige på dvd i The Chaplin Collection. I den anledning ser Ole Thaisen nærmere på Moderne Tider fra 1936.

   
         
  En scenes anatomi: Paranoia i hønsegården
FAST INDSLAG. Villa Paranoia (2004) er vel nok Erik Clausens mest alvorlige film til dato. I hvert flad rammer den lige ned i velfærdsstatens allerdybeste, tabubalagte problemstillinger omkring det moderne menneskes ensomhed og samfundets behandling af de gamle og de 'fremmede'. Pia Strandbygaard Frandsen har kigget hønsegården efter i sømmene og lokaliserer tristessen til en række emblematiske scener på Jørgens Kyllingefarm.
   
         
  A History of Violence
FILMANMELDELSE. Ingen pistoler lavet af kyllingeben og ingen parasitter der kravler ind ad alternative kropsåbninger. David Cronenberg melder sig på banen med en effektiv og behændigt iscenesat psykologisk thriller centreret om en kernefamilie i USAs Midwest. Snart viser det sig dog, at familefaderen Tom (Viggo Mortensen) ikke er, som familiefædre er flest.
   
         
  Master of the Modern Horror Film... og mere til
BOGANMELDELSE. Antologien The Cinema of John Carpenter -The Technique of Terror har sat sig for at kaste et revurderende blik på den betydelige men samtidig stærkt nedvurderede instruktørs samlede produktion. Claus Toft-Nielsen anmelder.
   
         
  Teknokød
DVD-ANMELDELSE. Med et kærligt vink til filmens tematik og oprindelige premieretidspunkt, har Criterion udsendt David Cronenbergs Videodrome designet som VHS-kassette. Ove Christensen anmelder DVD-udgivelsen af Cronenbergs filosofisk reflekterende hovedværk, der blandt andet rummer en uforglemmelig scene, hvor Max Renn (James Woods) indsætter en videofilm i en vaginal åbning i sin egen mave.
   
         
  Præterea censeo: Ondt i stjernen
FAST INDSLAG. Bamses Uvenner har fået en gevaldig kvalme ovenpå den sidste tids Leth-debat, og han kaster derfor desperat det hele op i et håbløst, men helhjertet forsøg på at få Jørgen tilbage som tour-kommentator.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (121 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (1119 Kb)
  forrige side | næste side  
         
16:9, november 2005, 3. årgang, nummer 14
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2005,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.