Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: Hvor er Godard, Bergman og Kurosawa på Voddler?

FAST INDSLAG. Endelig kom der en online filmtjeneste, der er tilgængelig i Danmark. Men ak, set fra et filmhistorisk perspektiv er filmudvalget hos Voddler alt for ringe.

   
       

Mennesker i verden - Kim Fupz Aakeson om karakter

FEATURE. Med over 20 spillefilm bag sig er Kim Fupz Aakeson en af Danmarks mest erfarne og profilerede manuskriptforfattere. Jesper Grubb Laursen har sat Aakeson stævne til en samtale om de karakterer, hvoraf film udgøres og defineres. Hvordan karakterarbejdet praktisk fungerer for KFA, hvordan man på film skaber konflikt og autenticitet. Hvordan man skaber et virkelighedsnært drama og fastholder publikums interesse.
   
       

Den genspejlede oprindelsesrejse

FEATURE. I deres artikel om Wim Wenders’ nyklassiker Paris, Texas kredser Rune Bruun Madsen og Maria Wiggers Pedersen om filmens elegante bearbejdning af klassiske motiver og temaer fra henholdsvis melodramaet og road movien. Som det antydes i artiklens titel, er det ikke mindst spejlmotivet, der underkastes grundig granskning.
   
       

Filmbranchen i økonomisk krise

FEATURE. Igennem flere år har man diskuteret, om der var en ’krise’ i dansk film - fortællemæssigt, genremæssigt, æstetisk mv. I den senere tid har også filmbranchens økonomiske situation været oppe og vende, men det kan være svært at skelne skæg fra snot i debatten. Vi har inviteret Michael Obel fra Thura Film til en samtale om den danske filmbranche anno 2010. Interview af Jon Bager.
   
       

En scenes anatomi: Om at filme det ufattelige

FAST INDSLAG. Film skabes ikke kun foran kameraet, men i høj grad også - og nogle gange måske udelukkende - bag kameraet. Det er den lære, Henrik Juel uddrager ved at analysere en bemærkelsesværdig præriescene fra Danser med ulve (1990). Hvad er det egentlig, der sker i John Dunbars (Kevin Costner) møde med naturens storslåethed, og hvordan artikuleres denne betydning?
   
       

Mr. Auteur

FILMANMELDELSE. Den amerikanske instruktør Wes Anderson er altid garant for skæve fortællinger tilsat en god portion sødmefuld ironi og melankolsk morskab. Den DVD-aktuelle dukkefilm Fantastic Mr. Fox(2009) er ingen undtagelse. Henrik Højer ser nærmere på Andersons karakteristiske auteur-træk og anmelder udgivelsen af instruktørens nyeste filmperle.
   
       

Filmen som mellemmand - anmeldelse af Terror og film

BOGANMELDELSE. Som pædagogisk indgang til emnet terrorisme fungerer Terror og film upåklageligt, men bogens titel er meget misvisende, idet udgivelsen stort set intet har med film at gøre. Bogen (mis)bruger film som mediator til at fortælle noget om et aktuelt fænomen, men filmene i bogen bidrager kun pletvist til en større forståelse af terrorfænomenet.
   
       

Virkeligheden er arbitrær

DVD-ANMELDELSE. Jim Jarmusch har i 30 år repræsenteret den gode anderledeshed i amerikansk film. Også hans nyeste, The Limits of Control (2009), er en sær(lig) oplevelse. Filmen har ikke har kunnet besnære de danske biografdistributører, men Alexander Vesterlund anmelder her den tilgængelige DVD-version i lyset af Jarmuschs samlede filmværk.
   
       

16:9 in English: Eat your neighbour

FEATURE. The remake of George A. Romero’s The Crazies (Breck Eisner, 2010) and the release of the sixth installment in his Dead-series, Survivial of the Dead (2010) puts Romero’s zombie films back in the spot light – and it is not a pretty sight! Ib Johansen reflects on the zombie films of Romero – notably the Dead-series.
   
       

Et billedes anatomi: Jeanne i total

FAST INDSLAG. Jeanne d’Arc’s Lidelse og Død (1929) har et ry for at være en tour de force i nærbilledæstetik. Det er på én og samme tid sandt og forkert. Læs hvorfor i denne fine artikel af Edvin Kau om et production still fra filmen. Dette production still er i øvrigt ét af mange billeder, som du kan finde på Det Danske Filminstituts nye og storslåede Dreyer-site.
   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - juni 2010 - 8. årgang - nummer 37

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-10. Alle rettigheder reserveret.
2