Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: Netflix: Paradoksernes holdeplads

FAST INDSLAG. I juni 2010 bragte vi en leder om Telenors streamingtjeneste Voddler. Siden da - og særligt siden oktober 2012 - har streamingtjenesterne for alvor rykket på sig herhjemme. Ét af de store spørgsmål er, hvordan danskernes medievaner har formet sig i kølvandet på denne aktivitet i markedet. Undersøgelser af såvel TNS Gallup og YouGov peger på, at Netflix har haft størst succes. Vi dedikerer en længere lederartikel til emnet med særligt fokus på Netflix’ særlige position i markedet samt House of Cards’ funktion i forhold til Netflix’ forretningsmodel.
   
       

Film på stedet

FEATURE. Det er aldrig ligegyldigt, hvor en film foregår, men der er film, som på en mere udtalt måde end andre bruger stedet eller location som medspiller, det kan eksempelvis være i forbindelse med karakterernes udvikling. Kim Lang Jensen tager os med til Tokyo, New York, Alaska og Sønderjylland - på film vel at mærke.
   
       

Brilleaber i rampelyset

FEATURE. Den amerikanske sitcom undergår i disse år en mærkbar og kærkommen opdatering. Mads Møller Andersen skriver her om et af aspekterne i denne udvikling: De nørdede kvindelige hovedkarakterer, der tillader sig at være både maskuline, aseksuelle, begavede og sjove på samme tid.
   
       

En bankmand får noget fremmed!

FEATURE. Johan Jacobsens En Fremmed banker på (1959) er et erotisk-psykologisk drama, der rummer de to første eksplicitte sexscener i dansk filmhistorie. Brian Petersen tager os på en tour de force igennem Jacobsens produktion, og viser hvorledes det erotiske hele tiden har simret under overfladen på tilsyneladende vidt forskellige film, indtil det bryder fuldt igennem i En Fremmed banker på.
   
       

En scenes anatomi: Der er godt nok mange streger

FAST INDSLAG. Mere end 600.000 danskere kan ikke tage fejl, og nu bidrager også de danske menighedsråd til kanoniseringen af Thomas Vinterbergs Jagten fra 2012! Det og meget andet kommer Dorte Schmidt Granild omkring i sin analyse af en af filmens afsluttende scener.
   
       

Star Trek Into Darkness

FILMANMELDELSE. JJ Abrams har formået at puste nyt liv i Star Trek-franchiset. Og med sin nyeste film, Star Trek Into Darkness, inviterer Abrams nok engang både inkarnerede fans og de uindviede indenfor, men filmen har også en række svagheder. Kirstine Dollerup anmelder.
   
       

Se verden som var det første gang

BOGANMELDELSE. En aften i maj 1968 inviterede forfatter og filmmager Jørgen Leth, fotograf Ole John samt forfatter Erik Thygesen omkring 100 kunstnere og venner til et møde, der blev startskuddet til stiftelsen af filmkollektivet ABCinema. Fortællingen om den gang vækkes nu til live i Arenas udgivelse Øjeblikkets foranderlige skønhed, der anmeldes af Steffen Moestrup.
   
       

Krigerkvinder

DVD-ANMELDELSE. Engang befandt de sig nede i bunden og ude i periferien. I dag har kvinderne ikke alene tilkæmpet sig ligeberettigelse, de befinder sig også lige i centrum. Også i de radikaliserede miljøer. I RAF var der mange kvinder i inderkredsen, men det gælder også i de højreekstreme miljøer i dagens Tyskland. Mikael Busch anmelder den tyske dvd Kriegerin (2011).
   
       

”Den skal ikke bruges blindt” - noter fra en lyddesigner

ESSAY. I sit essay om lydens mangfoldige funktioner i filmmediet tager Andreas Halskov udgangspunkt i en samtale med den danske lyddesigner Kristian Eidnes Andersen, der står bag lydsiden på så forskellige film som Thomas Vinterbergs Jagten og Mikkel Nørgaards Klovn.
   
       

Et billedes anatomi: Dawn of the Dead

FAST INDSLAG. Zack Snyder, der er aktuel i forbindelse med den nyeste film i Superman-franchiset, er kendt for en intens visuel stil, som bl.a. omkredser nogle spektakulære supertotaler, der indfanger den postapokalyptiske destruktion og affolkning. Netop disse (post)apokalyptiske billeder er her genstand for nærmere behandling, og særligt fokuserer Henrik Højer på remaket af George A. Romeros Dawn of the Dead fra 2004.
   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - juni 2013 - 11. årgang - nummer 51

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-13. Alle rettigheder reserveret.
2