Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: Filmlaboratoriet

FAST INDSLAG. Et nyt initiativ har set dagens lys. En filmfestival arrangeret af Aarhus Festuge i samarbejde med CPH: DOX. 16:9 var til arrangementet og funderer i denne leder om om eksperimenter og nybrud inden for det korte format.
   
       

Himmelrummets heltinder

FEATURE. Den japanske tegnefilmsmester Hayao Miyazaki blev verdenskendt, da Spirited Away vandt en Oscar i 2002. Martin Houlind giver her en introduktion til Miyazaki, hans livssyn og hans altid overrumplende tegnefilmsfortællinger, hvor magien ender med at komme helt ud af lærredet og får os til at se med nye øjne på naturen omkring os og himlen over os.
   
       

Quid pro quo - om tværmedialitet og krydspromovering

FEATURE. Nettet har skabt nye og interessante muligheder for tværmedialitet og krydspromovering, og skønt der er tale om relativt nye ord, påviser Andreas Halskov i sin artikel, at der langt fra er tale om nye fænomener og processer; Siden Hollywoods fødsel har man forsøgt at sammentænke forskellige medieplatforme og produkter.
   
       

Fra spil-filmatiseringen til spil-filmen

FEATURE. Filmatiseringer af computerspil har siden Super Mario Bros. i 1993 været en fast del af Hollywoods repertoire. Sjældent fører de dog andet med sig end lunkne anmeldelser og sure spil-fans. Elleve år tidligere, med TRON i 1982, ser spil-filmen dagens lys. Uden brands og licensaftaler i ryggen tegner spil-filmen ofte et mere nuanceret billede af computerspillets verden.
   
       

En scenes anatomi: En musikaliseret lykkerus

FAST INDSLAG. I ’En scenes anatomi’ er musikken i centrum. Vores skribent, Steen Kaargaard Nielsen, tager afsæt i Peter Jacksons halvglemte perle Heavenly Creatures (1994). Særligt filmens hovedtema samt den specifikke anvendelse af Mario Lanzas ’The Donkey Serenade’ tages under hørerøret. ’The Donkey Serenade’ har ikke kun en særlig betydning for filmens to teenagepiger (spillet af Kate Winslet og Melanie Lynskey), men rejser også på tværs af filmens udsigelsesniveauer.
   
       

Ramsaltet koldkrigsnostalgi

FILMANMELDELSE. Med skarpsindig hjerne, et forførende kvindeligt ydre og ivrige kampsportsevner er Angelina Jolie, i Phillip Noyces Salt, et forfriskende modsvar til James Bond. Som en klassisk agentfilm spiller Salt på idéen om konspiration og overhængende fare – med tydelige reminiscenser af den kolde krig – men filmen byder også på en (tidstypisk) hidsig klipperytme og et sandt ’spektakel’ af effekter. Martin Skovhus anmelder filmen.
   
       

Hvad blev der af stilen?

FEATURE. I hvor høj grad tilgodeser danske filmanmeldere stil, når der skal fældes domme over en film? Steffen Moestrup har gransket en række nyere danske filmanmeldelser i jagten på svaret.
   
       

All aboard for Lordsburg!

DVD-ANMELDELSE. The Criterion Collection har for længst kastet sig over Blu-ray-mediet og har netop udgivet John Fords stedsegrønne Stagecoach fra 1939. Den anmeldes af Thomas Lind Laursen, der er begejstret, ikke mindst over ekstramaterialet.
   
       

16:9 in English: What is Modern Cinema?

FEATURE. In his book ¿Que es el cine moderno? (Uqbar 2008) Adrian Martin sets out to answer a question that is vast in scope: What is modern cinema? Here – for the first time in English – Martin gives us his remarkably bold ‘answer’.
   
       

Et billedes anatomi: "Hvis du blev noget ved musikken…"

FAST INDSLAG. I denne udgave af 'Et billedes anatomi' ser Andreas Halskov nærmere på de hedenske, bøjede hoveder i Niels Arden Oplevs for mange ukendte rock-dokumentar Headbang i hovedlandet (1997).
   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - september 2010 - 8. årgang - nummer 38

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-10. Alle rettigheder reserveret.
2