tilbage til forsiden  
         
    Indhold      
 

Leder: Aaand ... action!

FAST INDSLAG. Teenage-fantasier, fremragende underholdning og mere til. 16:9 slår et knytnæveslag for en genre hvis rygte er værre end den fortjener: Actionfilmen.
 

 
         
 

No, Mr. Bond. I expect you to die
FEATURE. James Bond-figuren har efterhånden rigtig mange år på bagen, og med englænderen Daniel Craig i titelrollen er han nu klar i sin 6. inkarnation. Vi har bedt Danmarks Bond-ekspert nummer 001, Palle Schantz Lauridsen, opsummere og konkludere på agent 007s historie og position so far som verdens actionhelt par excellence.

   
         
 

Umulighedens æra er død
FEATURE. De digitale effekter har for længst invaderet den klassiske actionfilm; Alt er blevet muligt, men prisen har været høj. Det mener i hvert fald Morten Scholz, der i sit essay om actionfilmen i den digitale tidsalder begræder tabet af det klassiske stunt og det umuliges kunst.

 

 
         
 

En vakker vase af jern og stål: Michelle Yeoh
FEATURE. De kvindelige actionhelte har for alvor indtaget det store lærred. Rikke Schubart kigger nærmere på den eneste actionheltinde fra Hongkong, der har formået at overføre sin asiatiske succes til det globale filmmarked. Hendes navn er Michelle Yeoh, og hun slog for alvor igennem med James Bond-filmen Tomorrow Never Dies og Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon fra 2000.

   
         
  En scenes anatomi: Actionrum
FAST INDSLAG. Denne udgave af en scenes anatomi handler naturligvis om actionscenen par excellence: biljagten. En biljagt er udvalgt fra hhv Strømer (1976) og tv-serien Een gang strømer (1987). De dissekeres hver for sig, hvorefter de sættes i forhold til klippetekniske og actionæstetiske udviklinger i dansk og international film- og tv-fiktion.
   
         
  Et religionspolitisk actiondrama
FILMANMELDELSE. Jøderne kan ikke lide filmen pga. dens kritik af den Israelske regering. Palæstinenserne kan ikke lide den fordi den tegner et sympatisk portræt af israelske lejemordere. Men hvem har egentlig ret? Og har Steven Spielberg lavet en actionfilm om massakren ved OL i 1972? Michael Højer ser nærmere på München.
   
         
 

Tour de force
BOGANMELDELSE. Action Speaks Louder er titlen på Eric Lichtenfeld nye bog om actionfilmens univers. Jonas Varsted Kirkegaard anmelder begejstret bogen, trods enkelte fejl og mangler, og roser Lichtenfeld for at tage den ikke ligefrem overbelyste genre under kærlig men også kritisk behandling.

   
         
  Den professionelle rustning og hjertet
DVD-ANMELDELSE. Jean-Pierre Melville har ry som genreinstruktøren, der lavede stilsikre gangsterfilm. Hans sidste film, Un flic (1972), er ingen undtagelse. Allerede før 1960 imponerede Melville med Le Silence de la Mer (1949) og Bob le flambeur (1955), men hovedvægten i Melvilles produktion ligger i 1960’erne. Et af de absolutte hovedværker fra dette årti, Le Samouraï, er udkommet på DVD. Alain Delon portrætterer en moderne tids ultra-cool, professionel killer. Edvin Kau anmelder udgivelsen.
   
         
 

16:9 in English: Impressions of Violence, Moments of Witness
FEATURE. Stewart Heinz Fyfe takes a close look at the two assassination scenes in Sonatine (1993) and finds that they demonstrate both characteristic aspects of Kitano’s approach to the staging of violence, and the flexibility and utility of that approach in Kitano’s construction of cinematic narrative.

   
         
  Præterea censeo: FilmSnask© Revisited
FAST INDSLAG. Den i visse andre medier omtalte sag om afbildning af profeten Muhammed - i form af tolv tegninger i Jyllands-Posten - forventes at sætte både store og små aftryk i den verdensomspændende og meget brogede filmbranche. Bamses Uvenner forsøger at give et slags overblik.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (167 Kb)
     
 

Gem/åben hele nummeret som PDF (1552 Kb)

  forrige side | næste side  
         
16:9, februar 2006, 4. årgang, nummer 15
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2006,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.