tilbage til forsiden
   
 

April 2005
3. årgang
nummer 11
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: Tidens kvinder

FAST INDSLAG. I lederen tager vi pulsen på nogle af tidens filmaktuelle kvinder. Fra den iskolde Magda Goebbels til Hollywoods kliché om drengepigen, der en-to-tre forvandles til en rigtig kvinde.
 

 
         
 

A divider, not a uniter
FEATURE. Clint Eastwood har i fyrre år og endnu flere film fået amerikansk maskulinitet til at tage sig godt ud - men så sandelig også mindre godt. I anledning af Klintens 75-års fødselsdag ser Jonas Varsted Kirkegaard nærmere på en splittet mand i et splittet land.

   
         
 

Gensyn med vennerne - en revurdering af intertekstualitetens funktion i Pulp Fiction
FEATURE. Quentin Tarantinos Pulp Fiction (1994) er efterhånden blevet standardeksemplet på en ironisk, postmoderne og distanceret brug af intertekstualitet. Helle Kannik Haastrup argumenterer for, at det modsatte er tilfældet, fordi den måde som Pulp Fiction benytter intertekstualitet er med til at forstærke tilskuerens indlevelse i de stereotype karakterer.

 

 
         
 

Den beskidte virkelighed
FEATURE. 22 personers hverdag i Los Angeles beskrives i Short Cuts. En hverdag, som trues af en invasion af bananfluer. Men måske kommer truslen snarere indefra end udefra. Ole Thaisen giver et bud på Robert Altmans film fra 1993.

   
         
  En scenes anatomi: At fange lyset
FAST INDSLAG. Bo Widerberg er én af efterkrigstidens mest prominente skandinaviske filminstruktører. Hans karriere strækker sig fra gennembrudsfilmen Kvarteret Korpen (1963) til Lærerinden (1995). Ådalen 31 indlejrer på nuanceret vis det poetiske i det politisk-historiske og fremstår if. Otto Pretzmann som Widerbergs hovedværk. Pretzmann kaster et skarpt blik på filmens åbningsscene og belyser Widerbergs æstetiske strategi: hans filmiske impressionisme.
   
         
  Mol eller dur?
FILMANMELDELSE. Bag titlen 5 x 2 gemmer sig en kærlighedshistorie i 5 akter. Filmens instruktør, franske Francois Ozon, er uhyre bevidst om traditionen og i veltunet overensstemmelse med tidens hang til narrative eksperimenter. Denne gang er det bare ikke helt nok. Dorte Schmidt-Jørgensen anmelder.
   
         
 

Kvindelige helte
BOGANMELDELSE. Hårdtslående, selvstændige og underholdende. Med eller uden store bryster. En ny antologi byder på en række læsninger af den måde 'stærke' 1990'er-kvinder fremstilles i film, tv og computerspil. Claus Toft-Nielsen anmelder.

   
         
  Rænkespil
DVD-ANMELDELSE. Historien om den unge idealistiske journalist Ulrik Torp (Anders W. Berthelsen) som sammen med sit sidekick Henrik Moll (Nicolas Bro) løfter sløret for ufine midler i et magtspil om partiformandsskab og statsministerpost er nu udkommet på DVD. Jakob Isak Nielsen anmelder udgivelsen af Kongekabale.
   
         
 

16:9 in English: Shadowplays: Tod Browning's 'Dracula' and Karl Freund's 'The Mummy'
FEATURE. Maximilian Le Cain unearths stylistic idiosyncracies and conflicting narratives in two early horror classics from Universal Pictures.

   
         
  Præterea censeo: Dansk films stærke kvinde
FAST INDSLAG. Denne gang kigger vi lidt på, hvad vi kan forvente os af dansk film i den nærmeste fremtid. Paparazzi-fotografen Bamses Uvenner har nemlig fået fingrene i en endnu ikke offentliggjort filmplakat.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (146 Kb)
     
 

Gem/åben hele nummeret som PDF (925 Kb)

  forrige side | næste side  
         
16:9, april 2005, 3. årgang, nummer 11
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2005,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.