tilbage til forsiden
   
 

Juni 2003
1. årgang
nummer 2
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
     
 

Leder: Evigheden og en dag

Det kommer til at lyde klichefyldt og muligvis en anelse patetisk, men ud skal det; vi er her på redaktionen overraskede, overvældede og ikke mindst overglade for den overstrømmende modtagelse, vi har fået, efter at første nummer kom på gaden hin forårsdag den 16. april 2003. Premieren fandt mildest talt sted uden de store svinkeærinde udi PR, men af nettets krogede veje fandt utrolig mange læsere alligevel frem til os. Og I fandt ikke bare frem til os, I læste os tilsyneladende, grundigt, skrev til os og anbefalede os til alle de andre filminteresserede derude. Tak for det!

Varighed
Blandt de mange positive tilbagemeldinger kunne man indimellem spore en vis forsigtighed: "håber I kan holde dampen oppe", "det ser lovende ud", "jeg håber, I kan holde niveauet" osv. Det danske landskab af filmtidsskrifter har længe lignet en slagmark, så derfor falder det vel ganske naturligt at tvivle på 16:9's bæredygtighed. Herfra kan vi blot sige, at første udgivelse ikke var en alt-eller-intet satsning, men et forsigtigt udkast som vi - ansporet af jeres kommentarer og tilbagemeldinger - vil fortsætte med at forbedre i de næste numre.

Alligevel er det dog som om, at de implicitte spørgsmålet om varighed har sneget sig ind i bevidstheden på mange af skribenterne, men på forunderlig vis har forgrenet sig til æstetiske overvejelser: fx skriver Joe McElhaney i denne udgave af 16:9 om en lang indstilling i Vincente Minnellis Some Came Running, "En scenes anatomi" handler om Rope, som Hitchcock forsøgte at filme i én kontinuerlig indstilling, Rasmus Brendstrup funderer over udsigterne for iransk film og i sidste indslag "Præterea censeo ." tages spillefilmslængde under kærlig behandling.

Hvad angår varighed i forhold til 16:9 er vi stadig under titelsekvensen på en helaftensfilm. Det mest presserende spørgsmål er dog ikke, hvor lang tid filmen kommer til at vare, men hvad der skal fylde tiden ud. Vi har taget mange af læsernes forslag til efterretning, ligesom vi selv har overvejet muligheder for at forbedre tidsskriftet. Nogle af forslagene imødekommer vi i denne udgivelse, andre vil vi forsøge at efterkomme i senere udgivelser. Helt konkret kan vi byde på en lidt fyldigere udgave samt en indholdsmæssig og en teknisk nyskabelse.

Indholdsmæssigt vil vi i denne såvel som i fremtidige udgivelser give plads til en udenlandsk gæsteskribent. Joe McElhaney indleder denne engelsksprogede afdeling af 16:9. McElhaney har bl.a. skrevet adskillige artikler til det fremragende e-filmtidsskrift Senses of Cinema, han underviser på Hunter College, City University of New York og er i øjeblikket i færd med at revidere sin ph.d.-afhandling om blandt andet Minnelli til en bogudgivelse.

Den tekniske nyskabelse er, at udgivelsen nu også er tilgængelig som pdf-fil, så man bl.a. kan gemme eller udskrive hele udgivelsen på én gang, hvis det er det, man lyster. 

Velkommen til 2. udgave af 16:9!

Redaktionen

   
       
  Udskriv denne artikel
     
  Gem/åben denne artikel som PDF (52 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (762 Kb)
  forrige side | næste side  
     
16:9, juni 2003, 1. årgang, nummer 2
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2003,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.