tilbage til forsiden
   
 

April 2003
1. årgang
nummer 1
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
     
  Leder: Velkommen til Danmarks nye filmtidsskrift 16:9


Da dagbladet Information i den forgangne vinter satte fokus på det danske bladlandskabs eklatante mangel på et seriøst filmtidsskrift, sad vi på 16:9-redaktionen allerede dybt begravet i mylderet af praktiske problemer og idéer til, hvordan et sådan skulle se ud - artiklerne i Information blev blot vand på den allerede lystigt snurrende mølle. Og her er vi så med første nummer af 16:9. Et blad, der tager filmen seriøst og betragter filmen som en kunstart, der er værd at beskæftige sig med på niveau med litteraturen og kunsten i øvrigt.

16:9-artiklerne vil have et akademisk tilsnit, men stilen bliver mere essayistisk og den redaktionelle linje idiosynkratisk. De enkelte udgivelser vil rumme både analyser, anmeldelser, essays og debatindlæg - og fælles for artiklerne bliver, at de er længere og mere analytiske i deres tilgang, end man ser det hos de dagblade og webmagasiner der p.t. dominerer den danske filmdækning. 16:9 er altså ikke en konkurrent til avisernes, 'Cinemazones' og 'Scopes' omfangsrige og dagsaktuelle dækning af filmstoffet. Vi skriver til dig, der er villig til at sænke farten lidt for at komme et par spadestik dybere ind og ned i filmkunsten.

Vi anmelder derfor heller ikke rub og stub i 16:9, men håndplukker de biografpremierer og de bog- og DVD-udgivelser, vi synes er særligt interessante - og måske oversete. Vi sætter desuden en ære i at behandle uaktuelle udgivelser og emner - som her i premierenummeret, hvor Criterions DVD-udgivelse af Dreyer er på tapetet.

Ud over at grave dybt og favne bredt håber vi også at kunne medvirke til at dreje den danske filmdebat; at sætte filmens mere æstetiske sider på dagsordenen - så det ikke kun er omlægninger af støtteordningerne og valg af filmkonsulenter, der når forsiderne. Der har det sidste halve år været ansatser til en debat om dansk films aktuelle fokus mod gruppen af 30-40-årige, der synes at sluge et endeløst antal film om 'samlivets luner tilsat humoristisk twist' - og tilmed elske dem for evigt. Dansk film kunne være langt mere mangfoldig, men hvad hjertet ikke ved. Mere af den slags kritiske debat, tak!

Når litteraterne Niels Lyngsø og Lars Bukdahl går i kødet på hinanden over, hvorvidt digteren Søren Ulrik Thomsen er et absolut 'must' eller tandløst 'dust', er det fordi, at de tager litteraturen alvorligt. På 16:9 tager vi filmen tilsvarende alvorligt - og selvom vi vil forsøge at undgå ovennævnte herrers til tider halv-perfide udtryk, vil vi med lige så stor energi og omhu forsøge at skære ind til benet, gå i flæsket på og kvalificere en filmdebat, der p.t. knapt nok eksisterer.
 
 
       
  Redaktionen.   forrige side | næste side  
     
16:9, april 2003, 1. årgang, nummer 1
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2003,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.