Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Leder: Fremtiden er lige om hjørnet

Natten mellem d. 31. oktober og d. 1. november blev der skrevet dansk tv-historie. Her kunne man, i de par timer hvor det analoge tv-signal tonede ud og blev afløst af det nye digitale samme, se fremtiden træde et skridt nærmere. Det er kun passende, at denne overgang blev påbegyndt på det næsten mytologiske tidspunkt ved midnat. ”Digitalt tv er fremtidens tv” som Branceforum Digitale Medier proklamerer.

Hvordan ser det så ud, fremtiden? Hvad angår de mediespecifikke fordele ved den tekniske signalomlægning, ja så har vi nu mulighed for flere tv-kanaler, bedre billedkvalitet, 16:9 billedformat, elektronisk programguide, forbedret lyd og muligheden for HDTV.

Så vidt formen men hvad med indholdet? Lad os se på hvilke flere tv-kanaler vi så har fået. Med digitalovergangen har vi fået adgang til 9 såkaldte free-to-air kanaler, der rummer de obligatoriske must carry kanaler DR1, DR2, TV2 og TV2 regional. Intet ny her. De nye kanaler er børnekanalen DR Ramasjang, kulturkanalen DR K, nyhedskanalen DR Update, HD kanalen DR HD og kanalen Folketinget. Sidstnævnte lister vi behændigt hen over i stilhed da præcis samme service findes online, det samme med DR HD, da denne kanal udelukkende er af formmæssig interesse. DR Update er DR’s svar på TV2 News, hvilket efterlader os med DR K og DR Ramasjang. DR Ramasjang er, ligesom TV 2 og DR på regnvåde weekend morgener, børnefamiliernes redning. Nogle programmer ligner til forveksling det man finder på Disney XD, Cartoon Network og Nicelodeon, men det store udbud af danske produceret børneprogrammer, fraværet af massive reklameblokke og de kvalitetsstærke programmer mellem kl. 18 og 20 fejer de øvrige børnekanaler af banen. Det er godt gået. Og så formår DR at etablere fornemmelsen af et sammenhængende og vedvarende univers (tænd selv for tv’et og se hvad der sker i Ramasjang-land når der ikke er flere programmer!) – et univers som fortsætter på nettets Ramasjang-site og på det ret så fantastiske Oline-site.

DR K har fra allerførste færd undret. Da DR 2 kom til, fik den hurtigt tilnavnet Kanal Klog, da den prompte overtog DR 1s paternalistiske public service-forpligtigelse, mens DR 1 stod i konkurrences tegn og kæmpede om seertal med konkurrerende kanaler. DR 2 er en segmentering af DR 1 og med fremkomsten af DR K er der sket en yderligere segmentering. Det er paternalisme opløftet i anden potens. Hvis man har et par historiske huller omkring Tyskland under Anden verdenskrig, ja så kan man til fulde få dem dækket af DR K! DR K er mere af det samme, kanalen vil det samme som DR 2, nu blot fyldt med (gratis gen)udsendelser fra DR’s enorme arkiver – udsendelser som bestemt kan være et gensyn værd, men som også er af stærkt varierende kvalitet. Og desuden så er meget af materialet desuden tilgængeligt på DR’s eget Bonanza-site. Dog er der noget at hente hvis man leder efter en klassisk film eller serie, heldigvis.

Men det behøver man ikke en helt ny tv-kanal for at få. Gå i stedet på nettet og find gamle filmklassikere, som ikke længere et tynget af copyright og som man derfor kan se ganske gratis. Politiken foreslog for ikke så mange uger siden to film-sites: Classic Cinema Online og Internet Archive. Billedkvaliteten varierer en del, men der hvor disse sites virkelig vinder er hvad dybden i udbuddet angår. Her vil man finde film som Blockbuster med garanti ikke ligger inde med – og ganske mange de helt sikkert har.  Se dét er digitalisering med indhold.

Så sluk blot for tv’et og tænd computeren, læn dem tilbage og nyd filmen. Rigtig god fornøjelse.

 

 
 

 

 
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - november 2009 - 7. årgang - nummer 34

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-09. Alle rettigheder reserveret.
3