Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Præterea censeo: Slut Prut Finale

Af BAMSES UVENNER

 

Den 17. oktober havde Olivers Stones kontroversielle film om George Bushs liv og karriere premiere 'over there'. Filmen, som først kommer til Danmark i starten af december, hedder kort og godt W. (som helst skal udtales 'Dubya' på drævende texansk), og titlen refererer naturligvis til Bushs mellemnavn 'Walker'.

Filmen - som i mange henseender er i familie med værker som The Queen og Stones egen Nixon - tegner et billede af en ung, super-privilligeret og alkoholiseret fyr fra Texas, som ad en snørklet omvej følger i sin fars fodspor og ender som USA's præsident.

Til forskel fra Stones to tidligere præsidentfilm JFK og Nixon er W. ekstra kontroversiel, fordi den portrætterer en stadigvæk sprællevende og ikke mindst siddende præsident.

The Farta' From Jakarta

Olivers Stones projekt har inspireret de to filmbrødre Joel og Ethan Colon til allerede nu at gå i gang med et filmisk portræt af den kommende præsident Barack Obama.

I den netop overståede valgkamp var Obamas eventuelle brug af hash i sin ungdom - og spørgsmålet om han inhalerede eller ej - et meget debatteret emne, men for folk tæt på Obama har det hele tiden stået klart, at det ikke så meget er den røg, han indtager eller har indtaget, der udgør et reelt problem - det er den gas, han så at sige lukker ud i den anden ende.

For lad os bare sige det lige ud: Barack Obama prutter. Og han prutter rigtig meget. Her snakker vi ikke bare en almindelig sund tarmflora med deraf følgende udluftning i den bageste ventil - det drejer sig om adskillige liter luft i timen døgnet rundt.

Filmen kommer derfor i høj grad og naturligt nok til at dreje sig om det prekære emne. Ifølge instruktørerne er det nemlig den enorme mængde varme luft, som Barack lukker ud i den ene ende, der mere end noget andet har motiveret ham, og som har fremelsket og finpudset hans evne til kun at lukke fornuftige ord ud i den anden.

Historien tager sin begyndelse i 1967, hvor Obama i en alder af kun seks år flytter med sin mor og hendes nye mand til Indonesien. Her bliver Obama hurtigt kendt som The Farta' From Jakarta (udtales med let indisk accent), og som en anden gasballon stiger han herefter billedligt talt langsomt til vejrs, indtil han stik imod alle odds ender som verdens mægtigste mand.

- - - -

Ovenstående Præterea censeo er efter fire år som fast skribent den sidste fra Bamses Uvenners hånd. Tak til eventuelle trofaste læsere :-).

 

Om Præterea censeo

Præterea censeo er et fast indslag i 16:9. Her får skiftende skribenter og tegnere spalteplads til - under pseudonym - at komme med mere eller mindre seriøse ud- og indfald mod alle sider af filmens verden. En skønsom blanding af ucensurerede krigs- og kærlighedserklæringer. Ordet er frit ...

 

 

 
 

 

 
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - november 2008 - 6. årgang - nummer 29

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-08. Alle rettigheder reserveret.
13