Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 
         

Leder: Nostalgi

FAST INDSLAG. Nostalgi sælger åbenbart biografbilletter. Det mener de i hvert fald i Hollywood. Det samme gør færten af øretæver i luften. Vi spår, at Tomas Villum Jensens og Anders Thomas Jensens nye film bliver en gedigen succes og strør et par nostalgiske knaldperler fra en af 80'ernes legendariske soaps.

   
       

Hvad er det, der sætter dybere spor, jo lettere det bliver?

FEATURE. Der er film, man aldrig glemmer, og billeder, som gjorde så stort indtryk, at de har brændt sig fast i bevidstheden for altid. Thomas Lind Laursen har besøgt barndommens biograf, hvor Pasolinis Medea huserer.

   
       

Bipersoner

FEATURE. Det er ikke kun Lars von Trier og Per Fly, der laver interessante trilogier. Henrik Uth Jensen retter i artiklen Bipersoner blikket sydpå mod Belgien og instruktøren Lucas Belvaux, som med sine tre filmperler Un couple épatant, Cavale og Après la vie (2002) puster nyt liv i trilogi-formen.

   
       

Ulve og lam - under Jomfrukildens overflade

FEATURE. Ingmar Bergman var ikke særlig glad for sin egen Jomfrukilden fra 1959, og anmelderen Erik Ulrichsen fra Information kaldte den ”...et stort tilbageskridt...” for instruktøren. Men meget lidt er, hvad det giver sig ud for i filmen, og under overfladen finder Lars Gorzelak Pedersen nuancer og tvetydigheder, der ikke falder i øjnene ved først gennemsyn.
   
       

En scenes anatomi: Oldboys mønstre

FAST INDSLAG. Det er ikke længere en nyhed, at sydkoreansk film i disse år oplever en renæssance. Instruktøren Chan-Wook Park er en central figur i denne opblomstring, og Dorte Schmidt-Jørgensen ser nærmere på hans Cannes-vindende Oldboy fra 2003. Mere præcist på en af de labyrintiske nøglescener, hvor mise-en-scene, blik- og bevægelsesretninger går op i en højere - men også desorienterende - enhed.
   
       

REVOLVER med løst krudt

FILMANMELDELSE. Ensemblet af kvindelige skuespillere i Pedro Almodóvars seneste film Volver høstede i fællesskab en pris ved dette års Cannes-festival, og det kvindelige perspektiv er dominerende i denne til tider veloplagte og morsomme ’tøsefilm’. Desværre formår Volver ikke at få tematiske bestræbelser og fortællemæssig effektivitet til at gå op i en højere enhed. Ove Christensen anmelder filmen.
   
       

Et blik på genre

BOGANMELDELSE. Der er langt mellem snapsene i bogen Genre Matters: Essays in Theory and Criticism (2006). Anmelder Henrik Uth Jensen har dog spottet nogle lyspunkter i den brogede antologi om genrer.
   
       

Marskens forbandede ungdom

DVD-ANMELDELSE. Balladen om Carl-Henning er et gribende ungdomsdrama, en filmisk leg og en overset perle. Og så er den på paradoksal vis en typisk dansk film - som alligevel ikke er set magen til siden. Claus Larsen anmelder.

   
       

16:9 in English: On Reflection: Mirror and Me

FEATURE. Film director Andrzej Zulawski once remarked that one should never revisit films that one cannot tame. In this essay, Maximilian Le Cain does just that. In reassessing Andrei Tarkovsky’s Zerkalo/The Mirror (1974) and untangling it from the personal contexts in which he previously viewed the film, Le Cain explicates the ‘uncontainable’ nature of a film where a gust of wind is organically tied to the subjective world of the characters.
   
       

Et billedes anatomi: Electra Glide In Blue

FAST INDSLAG. Et billedes anatomi er et nyt indslag i 16:9. Vi har i tre år præsenteret læserne for betragtninger og reflektioner over udvalgte scener i det faste indslag En scenes anatomi. Fremover hæver vi detaljeringsgraden et nøk. Henrik Højer skriver i dette nummer for første gang om en udvalgt frame - denne gang fra filmen Electra Glide In Blue.
   
       

Præterea censeo: Jensens Tonight

FAST INDSLAG. Bamses Uvenner finder denne gang en tilsyneladende sprængfarlig bombe under et PET-dokument på Buddinge Station. Ved nærmere eftersyn viser det sig dog at være en fuser, som hurtigt kan demonteres.

   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - september 2006 - 4. årgang - nummer 18

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-06. Alle rettigheder reserveret.
2