tilbage til forsiden
   
 

September 2004
2 . årgang
nummer 8
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
     
  Leder: Den danske filmhistorie på DVD

Hypotese: Du er en 22-årig filmentusiast, som bor i en middelstor provinsby. Inspireret af dansk films nybrud siden midten af halvfemserne beslutter du dig for at udforske andre grene af Danmarks filmhistorie. Du har aldrig ejet en videomaskine, men kom direkte med på DVD-vognen og købte en DVD-afspiller, da du flyttede hjemmefra. Du opsøger et par bøger, som skal give et praj om, hvilke film der skal erhverves. På biblioteket finder du 100 års dansk film og Gyldendals filmguide - danske film fra A til Z. Du afvejer karaktergivningen i filmguiden med historisk signifikante værker præsenteret i 100 års dansk film. Væbnet med din nye viden om dansk filmhistorie går du på DVD-jagt.

Første stop er det lokale storcenter, hvor du besøger diverse radio- og tv-forhandlere. Carl Th. Dreyers Vredens Dag, Nils Malmros' Kundskabens Træ, Bille Augusts Pelle Erobreren og Triers Breaking the Waves var topscorerne i filmguiden og alle fire film fik særlig omtale i 100 års dansk film. De er ikke at finde nogen steder. De to førstnævnte har butikkerne aldrig ført, og de to sidstnævnte har de ikke på lager. I kategorien lige under har du noteret dig film som Johnny Larsen, Der var en krig, Ang. Lone og Soldaten og Jenny. Heller ikke her er der noget at hente. Du kigger længere nede af listen: Sommerglæder, Drenge, Café Paradis, Stjernerne og vandbærerne? Nope! En anelse skuffet drager du hjem og beslutter dig for at danne dig et bedre overblik, før du investerer flere benkræfter i sagen: Du går på nettet. Efter lidt søgen dukker siden www.danskedvd.dk op. Der er en liste over forhandlere, og minsandten om der ikke er en database over DVD-udgivelser af danske film. Den første indskydelse er positiv: "det er da slet ikke så dårligt endda!" Der står 358 film på listen heriblandt Breaking the Waves og Pelle Erobreren, som begge blev udgivet i vinteren 2003. De øvrige film finder du ikke på listen, men der er såmænd flere glædelige overraskelser, heriblandt Henning Carlsens Sult, der oven i købet indeholder ganske lovende ekstramateriale. Du erfarer også, at Det Danske Filminstitut har iværksat en udgivelsesrække. Den er ganske vist ikke så omfattende, men tæller da Benjamin Christensens stumfilmsklassikere Hævnens nat og Det hemmelighedsfulde X, Dreyers Der var engang samt en skive, der indeholder tre film med Danmarks største mandlige stumfilmsstjerne Valdemar Psilander (Han har ry for at se pokkers godt ud i ridestøvler!).

Efter en kort men desperat kamp for at ryste et par velpudsede ridestøvler af dit indre blik, går du tilbage til listen over danske DVD-udgivelser. Det gode førstegangsindtryk fordærves en smule af nærmere gransken. "Der kommer altid en sporvogn, en DVD og en pige til". Ja, hvis du nu var Dirch Passer-fan var din lykke gjort, men dette filmhistoriske ærinde har knap så gode kår. Når man skanderer listen for udgivelser af danske film fra før midten af halvfemserne, står den mest på Fætrene på Torndal og Danske Filmklassikere, hvor betegnelsen "klassisker" nok kan være genstand for diskussion.

Af film fra før midten af halvfemserne er der 61, som har fået tre stjerner eller derover i filmguiden. Deraf finder du blot ni på listen over danske DVD-udgivelser. Efter lidt research lokaliserer du Dreyer-boksen, som er udgivet i USA og ikke må sælges i dansk detailhandel samt udenlanske udgivelser af to Trier-film og Gabriel Axels Babettes Gæstebud. Blandt udenlandske udgivelser af danske film finder du også Benjamin Christensens semi-dokumentariske stumfilm Häxen, men det er omtrent, hvad der er at hente.

Hvad angår ekstramaterialet ser det også lidt pauvert ud: af de ni film er Sult den eneste med attraktivt ekstramateriale, som i nævneværdig grad bevæger sig ud over de obligatoriske indslag som "trailers" og "biografier". Eller var det noget med "sceneadgang" eller "interaktive menuer"?

Det må kunne gøres bedre. Det er gjort bedre i DVD-udgivelser af nyere danske film, men hvad angår den øvrige danske filmhistorie, er der lang vej endnu. På danskedvd.dk finder du en side, hvor man kan give udtryk for, hvilke danske film man gerne så udgivet på DVD. Man stemmer ved at indsende sin top-ti, men da du kigger på din liste, rummer den efterhånden langt over 50 film. Ak, dette bliver ikke let, og det kan ikke gøres alene. Ring til vennerne, ring til kollegerne, ring til familien. Sælg T-shirts om det bliver nødvendigt og giv dem påskriften: "Dansk film på DVD!"

   
       
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (52 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (1159 Kb)
  forrige side | næste side  
     
16:9, september 2004, 2. årgang, nummer 8
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2004,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.