tilbage til forsiden
   
 

April 2004
2. årgang
nummer 6
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: And my heart beats so ...

FAST INDSLAG. Vi jublede i den forrige leder og vi jubler igen. Denne gang over at det nu også på tidsskriftsfronten lysner for den filminteresserede dansker. Tag med på en kort guidet tour gennem de toneangivende filmmagasiner herhjemme.
 

 
         
  Farlige film
FEATURE. Ikke lang tid efter filmens fødsel begyndte de første aviser at efterlyse censur. Det gamle medie rasede mod det nye, der blev beskyldt for at opfordre til moralsk forfald og social uro. Tue Sand Larsen kigger nærmere på det fænomen, han kalder 'farlige film'.
   
         
  Alternativ Country på filmstrimlen
FEATURE. For fire år siden debuterede den kun femogtyve-årige amerikanske instruktør David Gordon Green med den meget roste film George Washington. Greens anden film All the Real Girls fra 2003 bekræftede det store talent, og Henrik Højer introducerer her instruktøren, der i kraft af sin meget lyriske stil er blevet sammenlignet med en mastodont som Terrence Malick.
 

 
         
 

Nye danske 'don't feel good-film' - Et interview med Annette K. Olesen
INTERVIEW. Annette K. Olesens dogmefilm Forbrydelser gav det danske biografpublikum noget at tænke over midt i en tid, hvor dansk film ellers kritiseres for at sprøjte 'feel good komedier' ud på samlebånd. Under optagelserne talte Heidi Jørgensen med Olesen om bl.a. filmskolens indflydelse på dansk films udvikling.

   
         
  En scenes anatomi: Fra knogle til rumskib
FAST INDSLAG. I Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968) kan man se ét af populærkulturens mest uforglemmelige sceneskift. Jan Oxholm kaster et blik på dette berømte klip, der er overstået i et splitsekund, men som til gengæld dækker en langstrakt historie.
   
         
  Kærlighedens farve er rød
FILMANMELDELSE. Filmatiseringer af bøger er, og har altid været, en problematisk affære. Men når en filmatisering bygger på Bogen over dem alle, er der unægtelig meget mere på spil end det ellers er tilfældet. Det vidner den hidsige debat, der har fulgt i kølvandet på Mel Gibsons nye Jesus-film, The Passion of The Christ, om. Michael Højer har set filmen.
   
         
  En guide til gyset. Horror: The Film Reader
BOGANMELDELSE. Fra Caligari til Blair Witch - En antologi om gys, gru og splatterfilm forsøger at belyse hvad horrorgenren er for en størrelse. Claus Toft-Nielsen ser nærmere på dette ambitiøse projekt, der tilbyder både historiske, kulturanalytiske og i særdeleshed teoretiske åbninger til horrorgenrens univers.
   
         
  Morgenstund har guld i mund
DVD-ANMELDELSE. Murnaus stumfilmsklassiker Sunrise er og bliver et af filmhistoriens absolutte mesterværker. Nu er den udkommet sammen med en fremragende genfortælling af Murnaus forsvundne filmatisering af Herman Bangs novelle De fire Djævle. Med dén udgivelse sætter det engelske selskab Eureka en af DVDmediets hidtil bedste udgivelser på markedet. Thomas Lind Laursen anmelder.
   
         
 

16:9 in English: Melodrama, Tears, and Life of Oharu
FEATURE. Why do we find melodramas moving? How do melodramas make us cry? Casting a close look at Kenji Mizoguchi's Life of Oharu (1952) and a glance at other classic melodramas, Jonathan Frome discusses the validity of the theory of agnition as it is presented in Steve Neale's well-known article "Melodrama and Tears".

   
         
  Præterea censeo: Leth-lede og Trier-tolerance
FAST INDSLAG. Orin von Scrivello fejrer 16:9's fødselsdag ved at tage bladet fra munden og spørge, hvor store Danmarks to tilsyneladende største instruktører, Jørgen Leth og Lars von Trier, egentlig er for tiden. Og her er ikke tale om elegante benspænd - snarere en dobbelt glidende tackling med knopperne forrest.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (110 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (687 Kb)
  forrige side | næste side  
         
16:9, april 2004, 2. årgang, nummer 6
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2004,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.